Así decía Carod Rovira

¿No llegas a fin de mes? ¿Tienes un trabajo digno? ¿Son los políticos los que llenan sus bolsillos? Seguro que tienes muchas cosas de las que quejarte, si no también. No es nada personal, sólo política. Respeta y serás respetado. Economía, Empleo y Política.
Avatar de Usuario
Yushka
Sabio
Sabio
Mensajes: 14301
Registrado: 04 Oct 2012 10:27

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Yushka » 07 Oct 2016 23:59

MEPHISTO escribió:Source of the post por otro lado me quieres explicar que pinta un tochazo de ROVIRA en un foro... quien es ese tio? para mi un nazi sectario y chorizo! ese tio no es ejemplo de nada bueno....


Y hasta con sus 16 gloriosos mensajes quiere decidir de qué temas se puede abrir hilos. -laughing -laughing
No todos los hogares deben tener un perro, pero todos los perros deben tener un hogar. No compres, adopta. Los amigos no se compran.
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 01:59

(Continuación del discurso del señor Josep-Lluís Carod-Rovira)

"Ara farà un any que, encapçalant jo la llista electoral després d’uns mesos de gran convulsió política, vam passar d’un sol diputat al parlament espanyol a vuit diputats, grup parlamentari propi i, a més, quatre senadors, convertint-nos en el primer partit d’esquerres a tot l’estat, després del partit socialista. Vam donar el nostre vot favorable a la investidura del president Rodríguez Zapatero i també als pressupostos generals de l’estat, que vam pactar, i que no haurien pogut ser aprovats sense el suport d’ERC, ja que el PSOE no hi té la majoria suficient. Vam ser els arquitectes del canvi polític a Catalunya, després de 23 anys, i vam contribuir decisivament al canvi a Espanya i al pas del PP a l’oposició.

El nostre és un partit d’àmbit estrictament català. I Catalunya és una nació sense estat —“nacionalitat autònoma”, segons les lleis en vigor—, amb 7 milions d’habitants; un sistema de doble oficialitat lingüística —català i espanyol, si bé la llengua del sistema educatiu, l’administració, el govern i el Parlament és el català—; un cos de policia propi, els “mossos d’esquadra”, que han anat substituint els cossos policials espanyols, 12 universitats, un sistema propi de partits polítics, una de cada tres llars connectada a internet i més del 80% de la població amb telèfon mòbil... País de llarga i arrelada tradició industrial, tenim una estructura socioeconòmica molt basada en empreses petites i mitjanes —prop de 300 mil de magnitud diversa—, un pes destacat del sector serveis i una oferta turística de primera nivell que ens porta, cada any, 23 milions de turistes.

Si ens comparem amb els deu estats amb els quals s’ha ampliat la Unió Europea, veiem com el català té un nombre superior de parlants que nou de les deu noves llengües que són oficials a les institucions comunitàries; com dels deu estats, set són més petits que Catalunya i sis no existien com a estats, el 1990 i, dos més, tampoc no existien a principis dels quaranta. Si fóssim un estat independent, en el marc europeu, formaríem part del grup mitjà d’estats, per sobre, però, no ja de Luxemburg o Malta només, sinó també de Dinamarca, Irlanda o Finlàndia. Sense passar per alt que, ja avui, el català representa el desè grup lingüístic europeu.

Acostumats a viure com a nació sense estat i, generalment, amb l’estat en contra, som un poble que continua fent-se, ell mateix, cada dia, sobre els valors de la cultura emprenedora: l’esforç individual i col·lectiu, el treball, el risc, la iniciativa personal, la capacitat d’associar-se amb d’altres per a uns fins comuns, amb una xarxa associativa a la societat civil d’una potència extraordinària. Confiem en les nostres potencialitats i no pas en les subvencions, els subsidis o els privilegis que ens puguin venir del govern espanyol de torn, entre altres coses perquè mai no han vingut. Catalunya és una nació europea, per la història, per la realitat i per convicció. El 90% del nostre turisme és europeu. El 80% de les nostres exportacions van a Europa. El 70% dels productes que importem vénen d’Europa. El 60% de les inversions que es realitzen a Catalunya procedeixen d’Europa. I també van a Europa el 50% de les nostres inversions. Gairebé un 30% de l’exportació “espanyola” té el seu origen a Catalunya, cosa que s’explica perquè el 27% del PIB industrial de l’estat es genera a Catalunya. La internacionalització de l’economia catalana i la vitalitat de la nostra empresa és un fet evident.

Però voldria remarcar, avui, aquí, que mentre la pràctica econòmica espanyola es basa en els grans grups regulats, acostumats a créixer a l’ombra de l’estat i sota la seva protecció, mirant cap a l’aventura de fer novament les Amèriques, amb una mena de neocolonialisme paternalista i prepotent, la manera de fer catalana és tota una altra.

L’àrea dels països de llengua catalana, tanmateix, abasta un territori molt més ampli que el de la simple Catalunya estricta. Prop de 60 mil kms. quadrats i 11 milions de ciutadans europeus comunitaris, repartits en quatre estats —Espanya, França, Andorra i Itàlia— per als quals el català és llengua oficial, dada generalment ben poc coneguda. Aquest espai geogràfic europeu acull un total de 20 universitats. I vuit diaris de quiosc en català, més tres diaris digitals en aquesta llengua, sis televisions i vuit ràdios públiques i més de 150 emissores de televisió privades i locals que emeten, de forma absolutament majoritària, en aquest idioma.

Cada any apareixen uns vuit mil títols diferents de llibres en català, aquesta llengua és la desena en la qual més es tradueix a tot el món i ocupa el lloc 17è en el seu ús a internet. No som, doncs, una llengua i una cultura minoritàries. Som una nació sense estat que vol deixar de ser-ne i tenir estat, per fer, directament, sense intermediaris, ni filtres, ni frens, la nostra pròpia contribució al patrimoni cultural de la humanitat. Una contribució insubstituïble, perquè ningú no pot fer-la per nosaltres, ni en el nostre nom.

L’Espanya actual i les altres nacions de l’estat: un moment històric Catalunya ha estat tot un segle fent el paper de força regeneradora d’Espanya i ha destinat una gran part de les seves millors energies a “arreglar Espanya”. Després de tants i tants esforços s’han aconseguit els resultats desitjats: Espanya té avui un sistema democràtic homologat i basat en fonaments irreversibles, legalment i culturalment; des de fa 19 anys és un estat integrant de la Unió Europea i, finalment, ha modernitzat la seva economia i la seva imatge davant del món."


(Continuará)

El P©stiguet

*******************
Si se desea la traducción, con gusto la enviaré, basta con pedírmela. Cabe también la posibilidad de colocar este texto en la siguiente página de traducción: https://www.softcatala.org/traductor/[/quote]
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 02:10

Pedritus escribió:Source of the post Por algunos personajes sí.
Y éste en concreto.


El odio, como ya le comenté en su día, señor Pedritus, es uno de los sentimientos humanos más innobles, pero es que, por añadidura, es el que más perjudica al que lo siente, no aquel hacia el que se siente. Ese odio que usted reconoce poseer, con total seguridad le hará un daño terrible a su persona, mientras esos personajes a los que usted odia, al menos por ese odio, con toda seguridad vivirán felices y poco o nada les puede importar.

Créame pues, que odiar, me parece la actitud más inútil que se pueda conocer. Usted y todo "odiador" sentirá un repateo en su estómago que le hará la vida normal imposible cada vez que los vea, además de ser, y se lo digo sin ningún tipo de acritud, una imbecilidad descomunal. Si hiciera el sano ejercicio de no odiar, y de entender que en esta vida cada cual es libre de pensar como quiera, el cambio que notaría en su vida será fantástico, y en vez de ver todo lo que concierne a Catalunya negro, de repente tomaría un color verde primaveral y de esperanza maravilloso. Sólo por pasar del negro túnel al aire libre y fresco de la mañana, ese ejercicio valdría la pena lo hiciese un día, con la total seguridad de que, una vez reconocido su beneficio, dejará de odiar. Inténtelo y ya me cuenta.

El P©stiguet
Patricia
Sabio
Sabio
Mensajes: 5578
Registrado: 19 Mar 2016 21:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Patricia » 08 Oct 2016 09:07

Yushka escribió:Source of the post
Patricia escribió:Source of the post
Yushka escribió:Source of the post Nunca entendí el jaleo que se montó en su día con la corona de espinas. ¡Si las vendían en una tienda de suvenirs entre otras baratijas! Y el que faltó el respeto era Rovira. :jeje: :jeje:


Y crucifijos.

Otra cosa es que te hagas un autoretrato con el Cristo metido en el chirri.

Lo escandaloso no es la corona de espinas, es el uso que se hace de ella. ¿lo entiendes?


No. El que no entiende eres tú a mí. El uso irrespetuoso de la corona de espinas no era el hecho de colocarlo a la cabeza para hacer fotos, seguramente lo hacen miles de turistas. El uso irrespetuoso, la prostitución de la corona es convertirlo en mera mercancía para sacar dinero de los turistas.


Ambos usos son deleznables. Estoy de acuerdo.
con los indepes... TOLERANCIA CERO
Avatar de Usuario
Pedritus
III-IV-VIII-XIII-XVIII M. Relatos
III-IV-VIII-XIII-XVIII  M. Relatos
Mensajes: 19791
Registrado: 05 Oct 2012 15:28

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Pedritus » 08 Oct 2016 09:18

A ver, Postiguet.
Que cada uno es dueño y siervo de sus impulsos y sus estados del alma.
No se preocupe, que lo llevo muy bien.
Como el toro me crezco en el castigo.
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 10:37

Pedritus escribió:A ver, Postiguet.
Que cada uno es dueño y siervo de sus impulsos y sus estados del alma.
No se preocupe, que lo llevo muy bien.


Señor Pedritus, si usted es feliz odiando a tanta gente, y el usar tanto de su tiempo con el odio le hace feliz, por mí de maravillas. Todo el mundo conocerá, y usted también, el dicho de que sarna a gusto no pica, y como es usted el que la tiene, y afortunadamente el odio no es contagioso, por su felicidad al poseerlo de mi parte miel sobre hojuelas. No obstante, como soy hombre muy poco dado al conservadurismo y me gustan los experimentos, yo de usted intentaría, al menos por unos días, desembarazarme de la lacra del odio y ver si el aire fresco matutino me sienta mejor; pero claro esa decisión sólo es usted dueño de realizarla.

Y créame que sí me preocupa la gente que no la veo verdaderamente feliz. La vida son cuatro días y perderlos en gestos inútiles, y por añadidura perjudiciales para la salud y el alma, me parece un inconveniente.

Saludos y feliz fin de semana.

El P©stiguet
Avatar de Usuario
Pedritus
III-IV-VIII-XIII-XVIII M. Relatos
III-IV-VIII-XIII-XVIII  M. Relatos
Mensajes: 19791
Registrado: 05 Oct 2012 15:28

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Pedritus » 08 Oct 2016 10:55

Me gusta verlo tan new-age, Postiguet, pero lamento que usted considere que sólo existe el método Postiguet para alcanzar la felicidad.
En primer lugar la felicidad no existe, sino que tan solo es una representación del contento del alma, que quisiéramos fuera un continuo pero eso resulta imposible. La satisfacción, el minuto de iluminación, son transitorios, porque todo fluye, y el ser humano vive sus experiencias en los contrastes. Los éxtasis místicos son, necesariamente, volátiles. Cuán presto se va el plaçer, ya sabe usted, fíjese que un hombre medieval ya lo había observado y lo dejó inmortalizado en versos.
Mi vida es bastante satisfactoria. Me conformo con poco. No aspiro a más que lo que tengo y me muevo por aquello que mi madre me hizo notar una vez. "¿Tú cambiarías a tus hijas por algo? Ser el más rico, el más famoso, la vida eterna...". La respuesta mía, claro, fue que no, "pues ya tienes aquello que más deseas", fue su conclusión.
El odio es un sentimiento más, un sentimiento visceral que nos alerta y nos protege, que no da pan ni agua al adversario, al que detestas, desprecias, al que deseas todo mal. Lo malo no es odiar, lo malo es vivir presa de ese odio, lo que supone representar (en el sentido más literal, repetir constantemente en el presente) una pasión y no dejar lugar a otras. Pero eso es malo para cualquier sensación. El ser presa de un recuerdo feliz nos sume en la nostalgia. Hay que dejar que las pasiones fluyan por nuestra vida como pasa el tiempo, y dejarlas ir.
Ahora mismo, mientras le escribo, un rayo de luz se filtra por entre los castaños que tengo enfrente, y que van perdiendo sus hojas. A mis pies duerme un cachorrito de seis meses. Es, para mí, una sensación absolutamente placentera, pero sé que será transitoria: me tengo que duchar, sacar a pasear al perrito e ir a medir un hueco para poner unas estanterías: no me caben más libros. La acumulación de libros, ya ve usted, es para mí como una caja de ahorros de placeres demorados.
Yo creo que usted está equivocado, y que confunde las cosas. Por lo que le he argumentado.
Dicho lo cual, este individuo del que usted me habla me parece un ser odioso, al que le deseo tanto mal como él ha creado, que se pudra en la mierda. Pero tan pronto como le digo esto, resulta que me voy a levantar y voy a abrir el grifo de la ducha, y sé que me voy a sonreír viendo al perrito que me mira sin entender bien qué me pasa, porque a veces lloriquea cuando ve que me cae agua por todos los sitios.
Panta rei, Postiguet.
Como el toro me crezco en el castigo.
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 15:21

Sr. Pedritus: Yo no tengo ningún método ni ningún mérito, pero no se me puede impedir que diga los motivos por los cuales me siento feliz, como usted mismo hace, puesto que, la felicidad, si no es completa en todos los momentos de nuestra vida, sí hay mecanismos para lograrla en la mayor de ellos, y uno es, precisamente, no odiar según mi creencia. Y es, señor Pedritus, que fui educado desde muy niño en valores, en esos valores humanos que cada día compruebo que se van diluyendo, que hacen que veamos enemigos por doquier, que al enemigo ni agua como usted dice, y que vamos transformando nuestra sociedad en individuos cada vez más individualistas, cada vez más apegados al valor del dinero, y que en pos de conseguirlo se hace cuanto sea, incluso mintiendo y negando lo que hemos dicho.

Hoy, en la sociedad, existe una pésima educación, o una falta de la misma, en todos los órdenes y lugares: en la calle, en la carretera, en las aglomeraciones, en la política, en las artes, en los oficios y por todos los rincones. Y es natural que me sorprenda cuando me enseñaron tantas cosas que hoy han desaparecido y dudo que un día pueda volver a ver.

Así me parece y así me manifiesto. Ojalá sea todo cuanto veo un espejismo y la realidad de la sociedad de hoy fuera como yo la deseo.

El P©stiguet
Avatar de Usuario
Xarnego
Sabio
Sabio
Mensajes: 6104
Registrado: 18 Oct 2006 16:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Xarnego » 08 Oct 2016 16:53

MEPHISTO escribió:Source of the post sobre el tocho y texto en catalan pegado aqui, creo que es una falta de respeto y una provocación al resto de foreros...
o quizas este foro es de un catalan que permite el deseo del que quiera provocar! no se....

En Alemania hay 20 universidades que enseñan catalán.
En el estado español fuera del territorio natural de habla catalana,
solo hay siete.
Es uno de los varios idiomas que pertenecen oficialmente al estado español.
¿Le parece falta de respeto?
Los foreros son libres de entrar a debatir sobre un escrito en otra lengua,
otra cosa seria, que se le dirigieran a usted a sabiendas
que ni quiere ni entiende en ese idioma. (Cosa que nadie suele hacer)
Tranquilo dudo mucho que quieran provocar.
MEPHISTO escribió:Source of the post tal Rovira es hijo de un guardia civil durante la dictadura franquista..
el Rovira fue criado y educado gracias al franquismo con privilegios que otros nunca tuvieron
hoy va de bocazas pidiendo democracia? anda yaaaaa
SEGURO QUE GUARDA EL UNIFORME DE SU PAPI EL GUARDIA CIVI

Ser hijo de …, haber nacido en…, tener preferencias en…
¿es motivo para dejar de ser demócrata?
-fisch
"La lògica és l'art d'estar equivocat amb confiança i seguretat"
Avatar de Usuario
Xarnego
Sabio
Sabio
Mensajes: 6104
Registrado: 18 Oct 2006 16:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Xarnego » 08 Oct 2016 17:03

MEPHISTO escribió:Source of the post que le pareceria si cada uno pusiera un post de sus dialectos territoriales en este foro! teniendo el castellano como lengua comun y oficial en todo el territorio.??.. que le pareceria si yo pusiera tochos de corta y pega de hitler, y en Aleman?? YO HABLO ALEMAN VERDAD! ENTONCES YO PENSARIA QUE EL QUE NO LO ENTIENDA QUE CORRAAA...

Usted puede cortar y pegar en el idioma que quiera,
si lo que pretende es entrar en dialogo,
usted sabrá a quien lo dirige,
pero nadie le obliga a entender lo que ponen los foreros
si no va dirigido expresamente a quien no lo entiende.
Yo suelo leer muchos párrafos en inglés
y la verdad mi incultura solo me lleva al traductor,
y como que no va dirigido a mi paso del tema.
La falta de respeto,
es la que cada cual quiera interpretar,
pero no siempre ese es el motivo.

MEPHISTO escribió:Source of the post por otro lado me quieres explicar que pinta un tochazo de ROVIRA en un foro... quien es ese tio? para mi un nazi sectario y chorizo! ese tio no es ejemplo de nada bueno....

Más parece prejuicios baratos o partidistas.
Yo estoy también que no me gusta mucho este señor,
pero me temo que se hace escarnio irracional.
-grin
"La lògica és l'art d'estar equivocat amb confiança i seguretat"
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 18:36

La idea de colocar el texto del discurso de Carod-Rovira es porque en este mismo Foro creo haber leído que en Portugal hay una especie de partido político o ente cultural cuya idea es que tanto España y sus naciones, como también Portugal, formen un solo Estado plurinacional. La idea no es nueva, y mirándolo serenamente, y por razones históricas, no parece idea descabellada, es más, sería para la España centralista la ocasión propicia para cambiar de "chip" como dicen los modernos y tras esa unión reconocer a las naciones periféricas que llevan tiempo con ese deseo natural de ser reconocidas como tales por otra parte. Y, como en el discurso del dirigente de ERC hay mucho sobre ese tema, me ha venido al pelo traerlo aquí, para que no se crea que es idea nacida únicamente en Portugal, sino que muchos españoles y catalanes, y posiblemente gallegos y vascos, no le harían ascos.

Naturalmente no es cosa de hacerlo en cuatro días, pero el resultado podría ser beneficioso para todas las partes y la España centralista agarrarse a la ocasión y sin perder su "orgullo de viejo imperio" pertenecer a un conjunto de naciones dentro de un Estado, Iberia, que sería más grande y por tanto com mayor representación en los círculos europeos y mundiales. Por parte catalana y vasca la reivindicación dejaría de tener razón, ya que lograrían ese reconocimiento e nivel mundial y formar parte de un nuevo Estado que habría que diseñarlo nada centralista.

Piénsenlo un poco ¿acaso no es atractiva la idea?

Como digo tantas veces "la imaginación al poder", aunque me temo que en vez de imaginación siempre primarán los intereses monetarios y partidistas.

El P©stiguet
Avatar de Usuario
Pedritus
III-IV-VIII-XIII-XVIII M. Relatos
III-IV-VIII-XIII-XVIII  M. Relatos
Mensajes: 19791
Registrado: 05 Oct 2012 15:28

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Pedritus » 08 Oct 2016 19:06

Lo que pasa es que en España no hay naciones.
Como el toro me crezco en el castigo.
Avatar de Usuario
Xarnego
Sabio
Sabio
Mensajes: 6104
Registrado: 18 Oct 2006 16:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Xarnego » 08 Oct 2016 19:11

Pedritus escribió:Source of the post Lo que pasa es que en España no hay naciones.

Puede seguir, lo leo con atención.
:coffee:
"La lògica és l'art d'estar equivocat amb confiança i seguretat"
Avatar de Usuario
Xarnego
Sabio
Sabio
Mensajes: 6104
Registrado: 18 Oct 2006 16:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Xarnego » 08 Oct 2016 19:34

Increíble! Julian Brock,
un alemán que ha aprendido el catalán a distancia
y estuvo 6 meses en Cataluña,
gana "El gran dictado" de hoy con lágrimas en los ojos!


Luego una juez que consigue la plaza de jueza en los juzgados de Olot,
después de vivir tres años aquí, pide un traductor para entender el catalán.
:risss:
"La lògica és l'art d'estar equivocat amb confiança i seguretat"
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 19:54

Pedritus escribió:Source of the post Lo que pasa es que en España no hay naciones.


¡Qué obsesión la suya, señor Pedritus! Vale, no acuda a la definición de nación que pueda darle el "satánico" Carod-Rovria, pero en este apartado de las definiciones beba en fuentes españolas, y nada mejor en la definición de las palabras que la Real Academia de la Lengua, española por supuesto. Y dice así:

NACIÓN:
—Conjunto de los habitantes de un país regido por el mismo Gobierno.
—Conjunto de personas de un mismo origen y que generalmente hablan un mismo idioma y tienen una tradición común.

¿Qué tiene o deja de tener Catalunya al respecto para no ser considerada una nación? Otra cosa es el Estado, como ente político, que, por supuesto, Catalunya aún no ha logrado, y si persigue tenerlo, es por la cerrazón del Estado español, excesivamente centralistas sus gestores y poco inteligentes ni dados al entendimiento. Esa España centralista, profunda y casposa, que en el silencio de sus noches sueña con el imperio, defenestrado por su mal hacer, que otrora tuviera, no soportaría otra defenestración por parte catalana, de ahí esa absurda cerrazón que, para más INRI, es el motivo que más la motiva. ¡Ojo al parche!

Saludos.

El P©stiguet
Avatar de Usuario
Pedritus
III-IV-VIII-XIII-XVIII M. Relatos
III-IV-VIII-XIII-XVIII  M. Relatos
Mensajes: 19791
Registrado: 05 Oct 2012 15:28

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Pedritus » 08 Oct 2016 19:57

Sí, y en TV3 se ponen subtítulos en catalán a alguien que habla español, Xarnego.
Como el toro me crezco en el castigo.
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 08 Oct 2016 20:07

¡Vaya, vaya, vaya! En Aragón no hay playa, pero el señor Pedritus ve TV3, según entiendo por lo anterior. Y me pregunto ¿cómo puede soportar esa pérfida televisión su aterciopelado estómago? ¡Ay, ay, ay, señor Pedritus!, que usted nos engaña; igual también es nacionalista... Por cierto ¿cómo se llama su mejor amigo? me refiero al perrito. Yo tengo tres, tres perrazos, de raza pastor alemán, y de nombres Aitana, Rufo y Kora; esta última es mi preferida, por ser la más anciana.

El P©stiguet
Avatar de Usuario
Xarnego
Sabio
Sabio
Mensajes: 6104
Registrado: 18 Oct 2006 16:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Xarnego » 08 Oct 2016 21:15

Pedritus escribió:Source of the post Sí, y en TV3 se ponen subtítulos en catalán a alguien que habla español, Xarnego.

Sabe que una anécdota, que pudiera ser.
No le da, que eso que dice sea cierto.
No creo que usted vea más televisión en catalán que yo,
y eso que miro muy poca.
:venti:
"La lògica és l'art d'estar equivocat amb confiança i seguretat"
Patricia
Sabio
Sabio
Mensajes: 5578
Registrado: 19 Mar 2016 21:58

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Patricia » 08 Oct 2016 21:27

Estoy recapacitando y pienso que quizás he sido injusta entresacando esas vergonzosas anecdotas de Jose Luis, persona amante de sus culturas y tradiciones, de sus creencias, de su hermano...
¿No es enternecedor tanto amor? ¡lo mandó de embajador de Cataluña a Paris con unos ingresos paupérrimos de 100.000 eurillos sólamente para verle sonreir.

Creo que hay dejar aparte su parte de hombre público (como lo hubiesemos hecho si fuera una mujer pública) y bucear mas en su lado humano.

Jose Luis... ¡con Dios!

Cuanto antes.
con los indepes... TOLERANCIA CERO
Avatar de Usuario
Pedritus
III-IV-VIII-XIII-XVIII M. Relatos
III-IV-VIII-XIII-XVIII  M. Relatos
Mensajes: 19791
Registrado: 05 Oct 2012 15:28

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor Pedritus » 08 Oct 2016 21:33

Keko.
Como el toro me crezco en el castigo.
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 09 Oct 2016 13:43

(Continuación del discurso del señor Josep-Lluís Carod-Rovira)

Ja hem fet, doncs, la feina. Ara ens toca a nosaltres. Ara toca a Catalunya. Perquè si hi ha una qüestió pendent de resoldre’s, des de la transició política iniciada després de la mort del dictador Franco, aquesta és la qüestió nacionalitària. Em refereixo a la necessària articulació d’un sistema de convivència que reconegui, de debò, el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l’estat i, en conseqüència, que aquesta realitat plural s’expressi en un espai democràtic igualitari, en drets i en deures, per a la diversitat de pobles, cultures i llengües de l’estat. La plurinacionalitat hauria de formar part intrínseca de la democràcia.

La generalització del model autonòmic a 17 comunitats autònomes i dues ciutats africanes també “autònomes” va tenir, a principis dels 80, l’únic objectiu de frenar, dissimular o disminuir les aspiracions nacionals legítimes de pobles com el català o el basc, amb una consciència nacional diferenciada entre la majoria de la seva població i que, en el cas català, ja comptava amb una intensa experiència d’autogovern, en els anys anteriors al franquisme.

Perquè una simple província no és un poble, ni la suma de dues una nació, ni una sola ciutat un país. Catalunya no admet, no pot, no vol, acceptar com a definitiva i satisfactòria per a la seva situació com a país el que és avui una mala solució. És per això que, ara mateix, en el Parlament de Catalunya, s’ha constituït una ponència on, tots els partits sense excepció, treballen conjuntament per dotar el meu país d’un nou marc institucional que actualitzi i millori el nostre marc de competències i redefineixi les nostres relacions amb Espanya.

No podem suportar per més temps un sistema de finançament basat en un dèficit fiscal escandalós, que l’estat repetidament es nega a quantificar i a divulgar, superior als dotze mil milions d’euros anuals. Aquesta sagnia permanent condiciona absolutament el nostre futur, amenaça la cohesió social i impedeix la modernització permanent del país al ritme que convé a les nostres necessitats. D’altra banda, el fenomen immigratori és avui una realitat davant la qual no disposem dels instruments suficients per afrontar- lo de forma adequada. Sobretot si tenim en compte que, amb només el 15,5% de la població de tot l’estat, tenim el 25% del total de la immigració, xifra que puja fins a les 2/3 parts quan es tracta dels nouvinguts d’origen magrebí.

Som, doncs, el primer territori en nombre d’immigrants de tot l’estat espanyol. I necessitem més recursos i més poder polític per incorporar, plenament, tota aquesta població a la nostra societat, sense posar en perill la nostra cohesió, el nostre benestar i la nostra identitat, sense oblidar que les societats són dinàmiques i, doncs, canviants i que, lògicament, tots ens anirem transformant a mesura que entrem en contacte els uns amb els altres, enriquint-nos amb la diferència, sobre la base de la cultura nacional ja existent al nostre territori. El nostre projecte nacional, però, no és ni ha estat mai ètnic, sinó civil, democràtic i integrador, perquè no es basa en el passat sinó en el desig de futur. Ser català, per nosaltres, no és una herència, sinó una elecció, una voluntat, plenament compatible amb la identitat anterior. Catalunya és una nació inclusiva i ho ha estat al llarg de tota la seva història. Al nostre partit està ple de militants que ells o els seus pares no han nascut a Catalunya. Jo mateix en sóc un cas.

Tot i ser els màxims contribuents de l’estat, amb els nostres impostos, sempre figurem a la cua de la inversió pública dels governs espanyols, sobretot en matèria d’infrastructures, malgrat ser el motor econòmic i el primer exportador d’Espanya, un estat acostumat que Catalunya pagui i calli, però que mai no ha tingut la valentia de fer públiques les balances fiscals d’allò que aporta cada territori al fons comú. El nostre país sembla estar condemnat a pagar, fins a l’eternitat, un plus d’hispanitat obligatòria, vestida de solidaritat, a la qual s’han acostumat uns quants cacics de dreta i d’esquerra.

No cal dir que aquest fet econòmic, al costat d’altres factors de caràcter cultural, està contribuint, decisivament, al creixement del sentiment independentista entre la població catalana, al marge dels seus orígens geogràfics, socials o lingüístics. I no sols a la Catalunya interior, rural o de muntanya, on la majoria de la població és autòctona, catalanoparlant, sinó, molt particularment, en l’àmbit urbà, industrial, metropolità, allà on es concentren la majoria de “nous catalans”, de catalans de primera generació, castellanoparlants en família, els pares i mares dels quals van arribar procedents de diverses regions d’Espanya o també de Galícia.

Aquests dies hem conegut l’anunci d’un acord entre PSOE i PP, les bases reals del qual encara no se saben. Seria molt greu que el PSOE caigués, obertament, en el nacionalisme més potent de tots i del qual mai no es parla: el nacionalisme espanyol, al costat del PP. De fet, haurà de triar què pesa més en el seu patrimoni ideològic: si la cultura i la tradició democràtica que comparteix amb tots els partits de la perifèria plurinacional de l’estat o bé, en canvi, la cultura del centralisme i l’uniformisme que una part dels seus comparteixen amb tot el PP. Haurà d’escollir entre un “Front Espanyol pel centralisme” o una “Aliança Democràtica per la pluralitat, nacional, cultural i lingüística”. Una cosa és un diàleg fluïd amb el primer partit de l’oposició i una altra un pacte permanent al Parlament. Però no hi pot haver dos pactes parlamentaris simultanis, amb socis diferents i antagònics, sobre temes diferents.

Des de Lisboa vull anunciar que si opta per l’Aliança Democràtica per la pluralitat”, si es decideix d’una vegada a donar contingut a la fins ara pura retòrica federal, si accepta el text de l’Estatut de Catalunya aprovat pel nostre Parlament i ratificat pels ajuntaments catalans, així com un sistema de finançament just i no discriminatori per al meu país, ERC donarà no pas un suport puntual, sinó estable, al govern espanyol, durant tota la legislatura. Ara és l’hora del federalisme plurinacional en un nou procés constituent. Una reforma federal de l’estat del benestar, amb plurilingüisme real, és la superació final del franquisme i això és el que volem, ara. Amb ERC pactant amb el PSOE, amb complicitat amb les diferents esquerres nacionals, obert el pacte a CiU i PNB, i dialogant amb tothom, des del PP a Batasuna. Però una cosa és el diàleg i l’altra un pacte de legislatura. En tot cas, a Espanya la democràcia serà plurinacional o no serà una democràcia plena."


(Continuará)

El P©stiguet

*******************
Si se desea la traducción, con gusto la enviaré, basta con pedírmela. Cabe también la posibilidad de colocar este texto en la siguiente página de traducción: https://www.softcatala.org/traductor/[/quote]
Avatar de Usuario
El P©stiguet
Doctorado
Doctorado
Mensajes: 1497
Registrado: 01 Jul 2016 17:00

Re: Así decía Carod Rovira

Mensajepor El P©stiguet » 09 Oct 2016 19:20

(Continuación del discurso del señor Josep-Lluís Carod-Rovira)

Per a ERC, la confecció del Govern de Catalunya i el seu suport a la investidura de Rodríguez Zapatero, significa un oferta de compromís en col·laborar amb el PSOE i les esquerres estatals en un procés de transformació de l’estat que accepti definitivament la seva naturalesa plurinacional i el respecte equitatiu a les diverses identitats nacionals. Ara bé la reciprocitat que ERC exigeix al PSOE es que rebutgi, sigui quina sigui la circumstància, pactes amb el PP que signifiquin el bloqueig, la dilació o la dilució d’aquest procés.

El PSOE, doncs, és qui té el dilema. Per mantenir un estat que continuï sent l’expressió del tradicional nacionalisme espanyolista únic, que nega i vol anihilar les altres identitats nacionals, ja sabem que en el PP hi trobarà un pèrfid aliat. Pel contrari, si d’una vegada el PSOE vol donar contingut a la seva retòrica federal, en ERC hi trobarà un aliat lleial.

És cert que ells parlen d’”Espanya plural” i que nosaltres preferim el terme “estat plurinacional”, però, deixin-me dir que si ara que governen els que fan aquest discurs, aquesta concepció plural d’Espanya no pot ser, voldrà dir, senzillament, que és impossible. I que, per desgràcia, continuen sent-hi hegemònics aquells factors que ja denunciava, el 1952, l’escriptor català Gaziel, en el seu llibre “Portugal enfora”: “procediments guerrers, el dogmatisme aferrissat i el tancament idiomàtic, característic de Castella”... I, aleshores, se’ns donarà la raó als que sempre hem cregut que Catalunya necessita estat, el seu propi estat, i desvincular-se de la tutela espanyola, veritable fre per al seu progrés, benestar i accés directe al món, amb interlocució amb la Unió Europea sense intermediaris.

No tenir estat ens comporta un pèrdua alarmant d’oportunitats de creixement com a societat moderna i amb igualtat d’oportunitats. Perquè si un estat serveix, bàsicament, per a dues coses –assegurar un benestar material essencial i garantir l’expressió nacional de la cultura-, Espanya, com a estat, ni ens serveix plenament ara, per als nostres interessos col·lectius, ni ens ha servit mai per a una cosa ni per a l’altra. No tindria sentit, doncs, continuar mantenint-nos, en clau de futur, en un estat així. Per això creiem que ha arribat l’hora de treballar obertament, democràticament, pacíficament, per posar fi a la dependència. I estic convençut que, en deu anys, ni Catalunya ni el País Basc estaran com estan ara. Estaran millor, molt millor, amb molt més poder polític i un reconeixement internacional superior. Com a subjectes polítics hauran fet un pas endavant molt i molt significatiu.

Catalunya i Portugal, dos pobles ibèrics

Al marge dels lligams històrics ja coneguts entre els dos països i també les relacions personals entre destacats intel·lectuals d’un banda i l’altra, voldria fer notar com la tradició del federalisme republicà català és ben diferent de l’espanyol. En el nostre cas, com a voluntat permanent d’anar més enllà d’Espanya, però també com a expressió d’una concepció de l’espai ibèric com un tot sense excepcions, equilibrat i harmònic, sense hegemonies prèvies inqüestionables, cal recordar que, al segle XIX, eren precisament sectors republicans i progressistes catalans els que defensaven una federació de nacions ibèriques, des del respecte absolut a la identitat nacional i a la sobirania política de cadascuna d’elles. Contràriament, des dels orígens, el federalisme espanyol ha estat sempre només espanyol –potser fins i tot més espanyol que federalista...-, mentre el català sempre ha estat ibèric i conscientment plurinacional. Joan Maragall, Ribera i Rovira o Fèlix Cucurull en són exemples clars.

Això és el passat, però. Avui, Catalunya és el principal proveïdor i el primer inversor ibèric a Portugal. És de Catalunya d’on vénen productes de tecnologia mitjana i alta, com ara components de l’automòbil i electrònica. I tenen més importància les vendes de productes catalans a Portugal que no pas les d’estats europeus com la Gran Bretanya o bé Itàlia, de manera que pràcticament una tercera part de les inversions originàries de l’estat espanyol, a Portugal, són inversions catalanes. Però, a més, resulta que Catalunya és la tercera destinació peninsular dels productes portuguesos, a molt poca distància de Madrid i de Galícia. Sorprenentment, o potser no, la realitat és que la nació peninsular més allunyada de la geografia portuguesa és la més pròxima en l’activitat mercantil i les relacions econòmiques.

Si, com hem vist, Catalunya és el primer partenaire comercial i inversor directe a Portugal, entre els països ibèrics, el futur de Catalunya ha d’interessar, necessàriament, Portugal. Potser no tothom és prou conscient que qualsevol canvi, a millor, en l’estatus institucional de Catalunya afectarà també, de manera positiva, Portugal, perquè ja no hi haurà tants obstacles a vèncer per establir una relació més directa i més intensament beneficiosa per a les dues parts. Una altra Catalunya, més forta, més lliure, amb més capacitat de decisió econòmica, més pes cultural i més poder polític, en la qual el meu país es pugui moure amb les mans més lliures, en un escenari millor per als seus interessos, això tindrà conseqüències materials concretes també favorables per al seu país."(Continuará)

El P©stiguet

*******************
Si se desea la traducción, con gusto la enviaré, basta con pedírmela. Cabe también la posibilidad de colocar este texto en la siguiente página de traducción: https://www.softcatala.org/traductor/[/quote]

¿Quién está conectado?

Usuarios navegando por este Foro: No hay usuarios registrados visitando el Foro y 0 invitados